Știai că 60% din praful din casă provine din exterior?* Este în mare parte murdărie pe care o aducem înăuntru cu pantofii sau pe labele animalelor de companie și, de asemenea, polen și alte particule care ajung în interior prin ferestrele deschise. Ceea ce știi cu siguranță este ce se întâmplă cu tot acel praf: se depune în covoare, se blochează în tapițerie, iar împreună cu acarieni și firimuturi formează ghemotoace de praf în colțuri și din păcate nu rămân acolo unde se depun... Ori de câte ori tu și membrii familiei tale va plimbați prin casă, praful se ridică, rezultând particule care plutesc în aerul pe care îl respiri. Acest lucru poate duce la o calitate scăzută a aerului. Praful din aer poate avea efecte neplăcute pentru membrii familiei care au diferite alergii. A dispărut refugiul nostru sigur, sentimentul nostru de o casă curată și confortabilă. Din fericire, există rutine de curățare foarte eficiente și chiar aspiratoare care îmbunătățesc aerul din interior.
Confortul nostru de acasă este strâns legat de aerul pe care îl respirăm. Proaspăt și răcoritor - așa considerăm că trebuie să fie aerul curat. Este combinat cu mirosul special de acasă care ne face să ne simțim confortabil. Nu numai praful reduce sentimentul de igienă și starea de bine. Germenii și bacteriile se răspândesc ușor. Aerul respirat, mirosul de mâncare, animalele și chiar plantele emit particule care transformă mirosul din casă într-unul nu tocmai plăcut. În plus, cu cât mai mulți membri ai familiei sunt acasă, cu atât mai multe particule sunt în aer - și cu atât mai mult praf apare. Un cerc vicios – mai ales pentru cei care suferă de alergii. Când calitatea aerului este scăzută, nu mai putem ignora mirosul și senzația neigienică. Toți ne dorim ca membrii familiei noastre să fie în siguranță și sănătoși – mai ales cu copiii în preajmă.
Igiena, curățenia și starea de biine merg mână în mână. Cel mai bun mod de a ține departe praful, acarienii și bacteriile – mai ales când stăm acasă de cele mai multe ori – este eliminarea în mod regulat a surselor de praf. Praful atrage praf. De aceea, curățarea constantă este cea mai bună modalitate de a depunerea acestuia.
Există anumite lucruri care sunt importante pentru un aer curat și igienă:
1. Curățarea temeinică
O combinație de aspirare și curățare umedă este cea mai bună modalitate de a menține casa curată. Îți recomandăm aspiratoare precum cele din gama ProHygienic. După ce ai aspirat praful, poți șterge murdăria de pe diferite suprafețe. Cu toate acestea, o curățare în profunzime nu înseamnă utilizarea dezinfectanților peste tot. De fapt, dezinfectanții nu îndepărtează deloc murdăria. Detergentul universal este suficient pentru curățarea umedă a suprafețelor. Însă o persoană sensibilă ar trebui să folosească un detergent fără aditivi chimici și parfumuri pentru a nu provoca eczeme pe mâini. Experții noștri recomandă să nu folosești o sticlă cu pulverizator pentru distribuirea detergentului. Motivul: picăturile mici pot fi inhalate și pot irita tractul respirator. Pur și simplu utilizează un burete sau o cârpă pentru a aplica detergent. Mănușile de cauciuc pot ajuta la protejarea pielii. Un alt indiciu: pentru a preveni răspândirea germenilor și bacteriilor dintr-un loc în altul, este important să folosești lavete diferite pentru bucătărie și baie.
2. Aerisire frecventă
Deoarece petrecem mai mult timp acasă, știm că aerisirea frecventă camerelor contribuie la igienă prin reducerea aerosolilor care ar putea conține germeni. Pentru a îmbunătăți calitatea aerului, deschidecomplet ferestrele de mai multe ori pe zi pentru cinci sau până la zece minute. Ventilația regulată reduce, de asemenea, umiditatea și evită mucegaiul.
Pentru persoanele cu alergie la praf și la polen, se recomandă aerisirea camerelor în momentele din zi în care nivelul de polen este scăzut. În oraș, este între 6 și 8 dimineața. În mediul rural, este între orele 18:00 și miezul nopții.
3. Spălarea corectă
Pentru îndepărtarea bacteriilor și a germenilor din haine și, de asemenea, din mașina de spălat, este important să folosești mașina la 60 °C o dată pe săptămână – inclusiv lavetele, prosoapele și lenjeria de pat trebuie spălate la 60 °C. Poți spăla toate celelalte haine la 30 °C sau în funcție de instrucțiunile de spălare. Persoanele sensibile ar trebui să se asigure că folosesc un detergent fără aditivi chimici și parfumuri și, de asemenea, nu folosesc balsam.
4. Cum să menții casa cât mai curată
Știind toate acestea, care este cea mai bună rutină de curățare pentru a menține casa? Iată câteva trucuri generale care să te ajute la reducerea numărului de acarieni, praf și alți poluanți înainte ca aceștia să apară:
- încearcă să cureți praful ori de câte ori se depune
- schimbă-ți așternutul săptămânal
- nu purta pantofi in casa
- mențineți nivelul de umiditate scăzut - cel mai bine este la mai puțin de 60%
- dacă este posibil, folosiți podele dure ( sunt mai ușor de curățat spre deosebire de covoare)
- îngrijește animalele de companie afară, astfel încât să nu piardă atât de mult păr înăuntru
- folosește un aspirator puternic pentru mai multă igienă acasă
*Layton et al., “Migration of Contaminated Soil and Airborne Particulates to Indoor Dust”, Environmental Science & Technology, 2009