Unul dintre obiectivele noastre la Bosch este acela de a te susține în misiunea ta către un stil de viață mai sănătos și un viitor mai sustenabil. Fiecare pas mic contează deoarece fiecare decizie de a preveni risipa alimentară poate avea un impact major asupra mediului înconjurător.
Acesta este motivul pentru care am dezvoltat produse care să te ajute să previi risipa de alimente, prin păstrarea fructelor și a legumelor proaspete pentru mai mult timp.
Risipa de alimente este o problemă serioasă la nivel global.
Iată de ce.
Risipa alimentară în cifre.
Risipa alimentară este o problemă globală – o problemă care cântărește 1.3 miliarde de tone pe an.
Da.. Ai citit corect. 1.3 miliarde de tone de alimente sunt aruncate anual, alimente ce ar fi putut fi consumate. Aceasta reprezintă aproximativ proximativ 30% din alimentele produse destinate consumului uman la nivel mondial2.
Gândește-te la toate fructele, legumele și la toate alimentele ce ar fi putut fi consumate.
De fapt, în Europa și America de Nord, risipa alimentară pe cap de locuitor se ridică la 95-115 kg pe an1.
Risipa alimentară nu înseamnă doar risipă financiară, ci și contribuie negativ la schimbările climatice.
Emisiile de gaze cu efect de seră direct legate de produsele alimentare aruncate reprezintă aproximativ aprox. 4,4 mii de tone de emisii de gaze cu efect de seră pe an3.
Pentru a întelege mai bine acest efect, 4.4 mii de tone este echivalentul a aproximativ 2.2 miliiarde de mașini. Surprinzător, nu?
Vestea bună este că micile decizii fac diferența și toți putem păstra alimentele rămase astfel încât să contribuim la susținerea mediului înconjurător și să privim către un viitor mai bun.
Cumpără inteligent pentru mai multă prospețime.
Tuturor ni s-a întâmplat să mergem la cumpărături stresați, infometați sau fără listă de cumpărături.
Încearcă să cumperi doar alimentele de care ai nevoie, fă-ți lista de cumpărături și depozitează inteligent alimentele în frigider pentru a profita din plin de prospețimea lor.
Gândește-te la ce ți-ar plăcea să gătești pentru următoarea saptămână. Ce zici de niste lasagna?
Apoi, aruncă o privire în frigider – s-ar putea să fii suprins să găsești un pachet de brânză nedesfăcut pe l-ai cumpărat săptămâna trecută și de care ai uitat. Astfel știi ce ai alimente ai și eviți să le cumperi din nou.
Fă o listă de cumpărături cu ingredientele de care ai nevoie pentru a găti pentru o săptămână.
Pont: Alege preparate care au ingrediente comune. Astfel poți fi sigur ca smântâna, conopida sau verdețurile vor fi folosite în întregime.
Evită să mergi la cumpărături înfometat. Vei cumpăra mai multe alimente de care e posibil să nu ai nevoie.
Cumpără inteligent pentru alimente bine organizate.
Există o soluție simplă și eficientă care te ajută să previi risipa alimentară – este vorba de o mai bună depozitare a alimentelor în frigider.
Așează pe partea din spate a raftului alimentele nou cumpărate, cu o durată de valabilitate mai mare, iar mâncarea pe care o ai de câteva zile depoziteaz-o în partea din față a raftului ca să stii ce trebuie consumat mai întâi. Aceasta este o regulă generală și trebuie luate în considerare datele de expirare ale alimentelor din frigider.
Este o metodă simplă care te poate ajuta să previi risipa deoarece vei știi ce trebuie consumat mai întâi.
Curățarea regulată a rafturilor nu înseamnă doar un frigider curat și igenic, dar te ajută să fii mai conștient de alimentele rămase.
Păstrează și depozitează mâncarea semipreparată.
Cumpărarea alimentelor în mod responsabil nu înseamnă că trebuie să gătești preparate perfect porționate, pentru o singură masă.
Porția mare de pui cu sos curry pregătită acum câteva săptămâni și depozitată în congelator poate fi masa perfectă pentru o zi ploioasă.
Noi la Bosch ne dorim ca tu să savurezi preparate făcute cu drag, oferindu-ți în același timp și o soluție de depozitare care să le păstreze gustul și să le prelungească prospețimea.
Acesta este motivul pentru care am dezvoltat mixere și blendere cu funcție de vacuum – pur și simplu transformi produsul tău într-un dispozitiv de vidare.
Blenderul de masă are deja funcție de vacuum integrată pentru pasarea ingredientelor cu nivel minim de oxigen. Datorită furtunului extern, poți folosi blenderul și pentru vidarea alimentelor și depozitarea acestora.
Către blendere de mână cu vidare
Către blendere de masă cu vidare
Către mixere de mână cu vidare
Blenderul de mână și mixerul pot fi transformate în dispozitive de vidare prin atașarea pompei cu un singur clic. Elimină aerul din pungile și caserolele pentru vidare și păstrează alimentele proaspete. Vrei să păstrezi mâncarea ramasă la prânz? Adaug-o în caserola pentru vidare, elimină aerul cu ajutorul pompei pentru vidare, depozitează în frigider sau congelator și ia-o cu tine la birou a doua zi. Caserola poate fi folosită în cuptorul cu microunde și curățată în mașina de spălat vase.
Către accesorii pentru vidare >
Eliminarea aerului nu doar că menține legumele, fructele și mâncarea rămasă proaspete mai mult timp, dar le păstrează și gustul, și nutrienții.
Prin congelarea porților mici, ai siguranța că vei dezgheta cantitatea necesară pentru o masă și în felul acesta previi și risipa alimentară.
Crează noi preparate din alimentele neconsumate.
Toți am trecut prin asta – alimente neconsumate, depozitate în frigider. Ce ai putea să faci cu ele?
E timpul să devii creativ și să pregătești noi preparate din alimentele neconsumate.
Să presupunem că ai carne de pui și legume rămase de la grătarul din weekend. Aceste alimente pot fi transformate cu ușurință într-un nou preparat. Ai nevoie doar de paste, smântână și de condimentele tale preferate pe care să le amesteci cu alimentele rămase. Și uite așa obții o porție de paste delicioase.
Ce zici de fructele și legumele rămase de la ultima ta vizită la piață? Știm că fructele de pădure se pot altera destul de repede. Depozitate în recipientele pentru vidare, acestea își păstrează prospețimea de până la 2 ori mai mult timp*.
Sau le poți folosi pentru a prepara un smoothie delicios cu ajutorul blenderului VitaMaxx cu funcție de vacuum. Prin pasarea cu nivel minim de oxigen, păstrezi de până la 5 ori mai multă vitamina C**.
* depozitat în recipiente pentru vidare,în frigider, comparativ cu metodele obișnuite de depozitare fără vidare. Studiu realizat de un laborator independent în 09/2018, 6/2019 și 12/2019.
** după 24 de ore comparativ cu pasarea fără vidare. Studiu realizat de un laborator independent în 08/2018.
1 FAO. 2011. Pierderile de alimente la nivel mondial și risipa de alimente - Extindere, cauze și prevenire. Roma, 29 pp. (Disponibil și la http://www.fao.org/docrep/014/mb060e/mb060e00.pdf)
2 FAO. 2015. Inițiativă globală privind reducerea deșeurilor și risipa alimentară. Roma, FAO. (disponibil și la http://www.fao.org/3/a-i4068e.pdf)
3 Rezaei, Maryam & Liu, Bin. 2017. Prevenția risipei de alimente în lanțul de aprovizionare. Nutfruit. 71. 26-27.