Cum să profiți cel mai mult de alimente pentru a reduce risipa de alimente acasă
Mâncarea. Unul din cele mai grozave lucruri de pe pământ și, să fim sinceri, toți iubesc mâncarea. Cu toate acestea, când vine vorba de mâncare puțini vorbesc și despre fenomenul de risipă de alimente. Aproximativ o treime din alimentele produsă pentru consumul uman (cca. 1,3 miliarde de tone) se aruncă anual. Asta reprezintă aproape 100 kg per consumator European și suficient să hrănească 200 de milioane de oameni flămânzi.* Dar, deoarece mâncarea este o necesitate zilnică, nu este ceva ce se poate opri din producție, și astfel sarcina de a reduce risipa proprie de alimente ne revine nouă, tuturor. Sună obositor? Absolut deloc, noi am pus laolaltă câteva sfaturi practice care să te ajute să reduci risipa de alimente acasă!
Bazează-te pe simțurile tale, nu pe data de expirare
Datele de expirare ale alimentelor acționează în principiu ca linie directoare cu privire la data până la care se recomandă să se consume alimentul respectiv, dar nu ca regulă categorică. Primul nostru sfat pentru a reduce risipa de alimente este o metodă mai fiabilă de a verifica prospețimea alimentelor: testul ochi-nas. Când se strică, majoritatea alimentelor arată și miros diferit decât atunci când erau proaspete.
Ia o pauză de la gătit, consumă ce a rămas
Dacă nu ai terminat un fel de mâncare, nu înseamnă că trebuie să-l arunci. O să te ajute să faci o pauză binemeritată de la gătit! Prin depozitarea optimă la temperatură scăzută în Compartimentul VitaFresh 0° din combina frigorifică Bosch, poți contribui la reducerea risipei de alimente.
Păstrează mâncarea mai mult timp: congelează
Ai gătit prea multă mâncare sau ai cumpărat ceva ce nu vei putea consuma în câteva zile? Păstrează la congelator! Majoritatea alimentelor, crude sau gătite, pot fi ținute la congelator fără nicio problemă pentru a reduce risipa de alimente acasă. Pentru a reduce risipa și mai mult, congelează alimentele în porții mici, astfel încât să poți decongela doar cât ai nevoie. Întotdeauna să pui o etichetă cu data pe articole ca să ai o privire de ansamblu a ceea ce ai în congelator.
Cele mai bune sfaturi pentru a reduce risipa de alimente acasă.
Verifică frigiderul și cumpără inteligent
Când ești la cumpărături, nimic nu este mai important decât să verifici ce ai deja acasă pentru a nu cumpăra ceva ce ai deja și a irosi. Încearcă să faci o listă cu ce ai prin frigider înainte de a merge la magazin, dar dacă ai o combină frigorifică VitaFresh cu cameră video în frigider, accesează pur și simplu Aplicația Home Connect și verifică ce ai în frigider oricând, oriunde.
Depozitarea peștelui și a cărnii nu reprezintă o problemă
Depozitarea cărnii și a peștelui este dificilă, deoarece aceste produse deseori își lasă suc propriu și pot contamina alte alimente din frigider. Așadar iată următorul nostru sfat pentru reducerea risipei de alimente: Carnea și peștele se depozitează cel mai bine în sertarul de jos al frigiderului. Dacă ai o combină frigorifică cu sertare separate pentru pește și carne, cum ar fi cele din gama noastră Bosch VitaFresh, trebuie depozitate în aceste sertare, deoarece aici sunt păstrate separat de alte alimente și rămân proaspete.
|
|
Fără cumpărături, fără bătăi de cap | VitaFresh de la Bosch |
Orez, paste, cartofi – toți le avem acasă, de aceea le-am ales ca ingrediente principale pentru rețetele de pe blogul nostru. | Prevenirea risipei de alimente începe cu o depozitare bună. Află cum te poate ajuta VitaFresh de la Bosch la depozitarea corectă a alimentelor și la reducerea risipei de alimente acasă. |
Vezi aceste rețete ușoare | Află mai multe despre tehnologia VitaFresh |
*Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite, 2019, SAVE FOOD: Inițiativa Globală privind risipa și reducerea deșeurilor alimentare, http://www.fao.org/save-food/resources/keyfindings/infographics/fruit/en, 28 ianuarie 2019